Wandelroute Zeepeduinen 3,4 kilometer

OVER

De Zeepeduinen zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. Tijdens een wandeling neemt u de natuur beter waar en kunt u de tijd nemen om de omgeving in u op te nemen. U mag uw hond eventueel meenemen; deze moet wel aangelijnd zijn.

1. Shetland pony’s
De route start bij Slot Haamstede, waar u het Slot kunt bezoeken op de woensdagen (medio juni tot oktober). Vanaf hier komt u langs zo’n honderd Shetland pony’s in de zandduinen, die hier het gebied als het ware ‘onderhouden’. Op deze manier ontstaan er ook steeds weer nieuwe zandduinen.

2. Schaatsen op natuurijs
Bezoekt u Burgh-Haamstede in de winter, dan kunt u hier schaatsen op natuurijs (in het geval van een strenge winter).

3. Valleien
Vroeger lagen er veel natte duinvalleien, waarvan er tegenwoordig een hoop zijn dichtgegroeid. In deze valleien is er de afgelopen tijd een laag afgegraven, waardoor er nu weer water staat in de valleien. Hier zijn verschillende amfibieën te vinden zoals de rugstreeppadden, groene kikkers en watersalamanders.

4. Natuurlijke valleien
Door de wind is er een natuurlijke vallei ontstaan, hier blijft water in staan. Hier kan alles groeien, zoals prachtige orchideeën.

5. Naaldbos
Gaat u door het hek, dan komt u daarna in een naaldbos. Het naaldbos is in het begin van de twintigste eeuw geplant, waar nu ook verschillende loofbomen geplant zijn voor een divers bos.

6. Winderige vlakte
Wanneer u het bos heeft verlaten, voelt de open vlakte ineens erg winderig aan. Op deze vlakte heeft permante begrazing ervoor gezorgd dat de vlakte open is gebleven en niet is dichtgegroeid. Hier vindt u een aantal prachtige vogels: de roodborsttapuit, graspieper, de bergeend en de wulp.

Einde route

Faciliteiten

Foto's

Kamers